Keresés ebben a blogban

2010. július 26., hétfő

Muskátli ültetéstől telelésig

A muskátli az ablakok és balkonok gyönyörű dísze. Ma már számtalan színű és fajtájú kapható. Íme néhány tipp, hogy egész nyáron virágba borulva pompázzon



Ültetésnél figyelj rá, hogy csakis külön speciális muskátliföldbe ültesd, mely olyan tápanyagokat és adalékokat tartalmaz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egész nyáron virágozzon és egészséges leveleket, új hajtásokat hozzon.

Tápozás

Ültetés után két hónappal érdemes az öntöző vízhez tápoldatot adni, így pótolhatod a földből már felhasznált foszfort és vasat, ami nélkülözhetetlen a virágzásához. Soha ne ültesd normál kerti földbe, mert fertőzésnek teheted ki a növényt!




Ültetés

A balkonláda vagy cserép alja mindig legyen kilyukasztva, hogy a felesleges víz el tudjon folyni, különben a virág gyökérzete kirohad. A muskátli átültetéskor talán még eléggé satnyának tűnhetnek, mégse ültesd őket egymáshoz közelebb mint 20 centi, mert hamar burjánzásnak indulnak és nem lesz elég helyük az egyes palántáknak a megfelelő fejlődéshez.

Teleltetés után

Ha esetleg nem friss muskátlit veszel, hanem a tavalyról átteleltetett töveket szeretnéd elültetni, érdemes egy kicsit elidőznöd a felébresztésével. A friss hajtásokat vágd vissza, és elültetés után is az első hónapban igyekezz legalább még egyszer megtenni, hogy kellően erős és egészséges virágokat hozzon a későbbiekben. A visszavágott hajtásokból pedig újabb palántákat nevelhetsz, amennyiben rászánod az időt, hogy külön ültesd és gondozd őket.





A futó

A muskátli ezen fajtái elsősorban balkonládák közkedvelt virágai. Hajtásai akár a másfél méteres hosszúságot is elérhetik, és bár gondozása nem annyira egyszerű mint a normál muskátlié, látványa azonban sokkal színpompásabb és kecsesebb, így megéri időt és energiát fordítani rá. A sima muskátlival szemben ez a fajta, nem bírja az egész napos tűző napfényt, ezért lehetőleg olyan helyre próbáld meg elhelyezni, ahol csak a délelőtti órákban éri napsütés. Túl sok fény hatására megperzselődhetnek levelei, így inkább az árnyékosabb zugokat részesítsd előnyben. Ültetésnél figyelj rá oda, hogy a palántákat soha ne teljesen függőlegesen ültesd be a földbe, hagyj neki egy kis dőlésszöget, hogy a meginduló hajtásoknak ne kelljen a virágláda széleivel is megküzdeni. Az elnyílt virágokat mindig szedd le a növényről, mert lassítja a további virágzást. Nyári időszakban vágd vissza legalább kétszer a hajtásokat, mert így erősebb és dúsabb virágzást kaphatsz. Kertészetekben ma már igen nagy választékban kapható a futómuskátli, számtalan virágszínnel és levélformával.



1 megjegyzés:

  1. Kedves Krisztina!

    Nyomatékosan kérem, hogy az oldalamról eltávolított tartalmakat azonnali hatállyal törölje a blogjából!
    Ellenkező esetben jogi útra terelem a kérdést!
    http://kertimunka.blogspot.com/p/kerti-teendok.html = http://www.palkovitskert.hu/teendok-a-kertben.html
    http://kertimunka.blogspot.com/p/novenyek-kivalasztasa.html = http://www.palkovitskert.hu/kerttervezes-jotanacsok-kertepites.html

    Palkovits Márk. tulajdonos
    www.palkovitskert.hu

    VálaszTörlés