Keresés ebben a blogban

2010. július 25., vasárnap

Legyen kerted a gyógyszertárad! A 10 leghasznosabb gyógynövény 2. rész
Szeretnéd, ha kerted a természet adta gyógyszerekkel is ellátna? Nincs jobb módja kihasználni a kertedben fennmaradó helyet másra, mint gyógynövények termesztésére. Megmutatjuk milyen gyógynövényt, és hogyan érdemes termeszteni!

4. Kamilla

Ez a növény több mint 100 betegség és egészségügyi panasz kezelésére alkalmas, beleértve a megfázást, emésztési zavarokat, hasmenést, ekcémát, gyomor- és bélpanaszokat, fogfájást, fülfájást, vállfájdalmat vagy kisebb sebesüléseket.

A kamillának kellemes, gyümölcsillata van.

5. Kasvirág (Echinacea)

Ez a gyönyörű, színes növény az egyik legfontosabb gyógynövénynek tekinthető. A lágyszárú növények családjába tartozik, és számos fajtája létezik.

A kasvirág nagyon hasznos gyógynövény, mert számos betegség kezelésére alkalmazható, például duzzanatok, sebek, allergia, rovarcsípés, más csípések, vagy kígyóharapás. A növény megszüntetheti az allergiás tüneteket, megerősíti az immunrendszert.




6. Sárga tárnics

Ez a gyógynövény Dél- és Közép- Európa hegyvidékeiről származik. Az íze kesernyés. Használják a hagyományos gyógyászatban is, legfőképp emésztési zavarok kezelésére.

A növény megszünteti az általános gyengeséget a krónikus betegségek alatt, serkenti az epehólyag és a máj működését, miközben felerősíti az egész szervezetet.

7. Teafa

Figyeld meg a vény nélkül vásárolható gyógyszerek, vagy a szépségápolási termékek összetevőit és biztos, hogy köztük találod a teafa olaját. Ez a tény is azt bizonyítja, hogy gyógyászati szempontból mennyire fontos növény.

A teafa olaját a növény leveléből és ágából nyerik. Használhatjuk többek között akné, hüvelyi fertőzések, lábgomba, rovarcsípés, duzzanatok, enyhébb égési sérülések és kimerültség kezelésére.

8. Menta

Valószínűleg nincs a kertedben még egy, olyan kellemes illatú növény, mint a menta. Az emberiség legrégebbi orvosságának tekintik, már az ókorban használták különböző betegségek kezelésére.

A menta értékét a gazdag A és C vitamin- , illetve a mangán tartalma adja. Enyhíti az irritábilis bélszindróma tüneteit és a gyomorfájást, lázcsökkentő hatása van, segít bélpuffadás, bélgörcsök esetén.




9. Ginszeng

A keleti országokban a ginszeng az egyik legelterjedtebb gyógynövény. Nem csak bizonyos betegségek kezelésére alkalmas, hanem egészségünk megőrzésében is segít.

A ginszeng gyökere alkalmazható idegrendszeri panaszok enyhítésére. Ugyanakkor segít a magas koleszterinszint csökkentésében, erősíti az immunrendszert és a fizikai erőnlétet, étvágygerjesztő és segít az álmatlansági zavarok leküzdésében.

10. Zsálya

Hasznos gyógynövény, amelyet különböző ételek fűszerezésére is felhasználhatunk. Nagyon hatásos rovarcsípések, bőrfertőzések, fogíny- és szájüregi fertőzések kezelésére. Ugyanakkor alkalmazható emésztési zavarok, puffadás, depresszió vagy menopauza okozta kellemetlen tünetek enyhítésére.

Elnevezése latin eredetű és azt jelenti, hogy „gyógyítani", ez már pontos leírást ad a növényről, hiszen számtalan egészségügyi problémát lehet kezelni vele.

Ezek a népszerű gyógynövények, amellett, hogy zölddé és otthonossá varázsolják kerted, egészségügyi értékük miatt is megérdemlik a gondozásukra fordított erőfeszítést, hiszen számos betegségre és panaszra nyújtanak kiváló gyógymódot.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Krisztina!

    Nyomatékosan kérem, hogy az oldalamról eltávolított tartalmakat azonnali hatállyal törölje a blogjából!
    Ellenkező esetben jogi útra terelem a kérdést!
    http://kertimunka.blogspot.com/p/kerti-teendok.html = http://www.palkovitskert.hu/teendok-a-kertben.html
    http://kertimunka.blogspot.com/p/novenyek-kivalasztasa.html = http://www.palkovitskert.hu/kerttervezes-jotanacsok-kertepites.html

    Palkovits Márk. tulajdonos
    www.palkovitskert.hu

    VálaszTörlés