Keresés ebben a blogban

2010. július 26., hétfő

Ültess leandert

Késő tavasztól egészen kora őszig folyamatosan virágzó leandernek csupán napfény, víz és némi tápanyag szükséges. A szorgos gondoskodást illatos virágokkal hálálja meg.

Nevét Néreuszról, a vizek görög istenéről eredeztetik. Nem véletlen a vízzel való kapcsolata, hiszen a mediterrán országokban patakpartokon nő. Magyarul babérrózsának is hívjuk. Fajtájától függően lehet egyszerű vagy telt virágú, színeiben pedig a fehér és a rózsaszín a legkedveltebb, de nem ritka a sárga és lila változat sem.

Csakis napos helyen érdemes tartani, mert árnyékban kevesebb virágot hoz. Áprilistól augusztusig hetente egyszer érdemes tápoldatozni, hogy pótold az elveszett ásványokat, melyek nélkülözhetetlenek a növény lombozatához is. Soha ne hagyd, hogy a talaja kiszáradjon, mert könnyedén elvesztheti leveleit. Ha a nagy kánikulában a növény lekonyul, azonnal öntözd meg. Soha ne permetezd vízzel a leveleket, mert könnyen megéghet és bebarnulhat. Az elburjánzott hajtásokat augusztusban érdemes visszavágni, mert így még a téli pihenő előtt kifejlődhetnek az új virágrügyek. Fontos: a leander minden része mérgező, ezért feltétlenül moss kezet ha megfogtad, vagy ha ritkítottad, és a gyermekekre is fokozattan figyelj. Világos helyen, 5 fok környéki hőmérsékleten gond nélkül áttelelhető.


Szaporítás

Május és augusztus között egy éles késsel vágj le egy kb. 15 cm hosszú hajtáscsúcsot, majd két hétre állítsd vízbe. Ez bőven elég neki, hogy gyökeret eresszen, és elültethesd. Szeptember környékén vágd vissza, hogy következő évben szép, elágazó hajtásokat hozzon!

Gondozás

Ha hagyod nőni, akár a 2,5 méter magasságot is elérheti, de metszéssel koronás kis fát is nevelhetsz belőle. Időnként vizsgáld át a levelek fonákját, mert kedvelt atka és tetű hely. Ha megtámadták az élősködők, kúraszerű permetezéssel tudod orvosolni.

Átültetés

A fiatal növényeket évente, az idősebbeket háromévente tanácsos átültetni nagyobb cserépbe. Ha gyökérzete túlságosan sűrű, óvatos átfésüléssel ritkítsd meg, és akár a régi edénybe is visszahelyezheted. Minden esetben friss földet adj neki!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Krisztina!

    Nyomatékosan kérem, hogy az oldalamról eltávolított tartalmakat azonnali hatállyal törölje a blogjából!
    Ellenkező esetben jogi útra terelem a kérdést!
    http://kertimunka.blogspot.com/p/kerti-teendok.html = http://www.palkovitskert.hu/teendok-a-kertben.html
    http://kertimunka.blogspot.com/p/novenyek-kivalasztasa.html = http://www.palkovitskert.hu/kerttervezes-jotanacsok-kertepites.html

    Palkovits Márk. tulajdonos
    www.palkovitskert.hu

    VálaszTörlés