Keresés ebben a blogban

2010. július 25., vasárnap

Kertépítés

A kertépítésnél sok mindenre kell figyelni. Ha szép kertet szeretnénk, és nincs ötletünk, hogy mégis milyen legyen, akkor adunk néhány ötletet. Vannak éghajlatok, országok, kultúrák, melyek legjellemzőbbjeit egy-egy szép kertben is felfedezhetjük. Ebben a részben néhány kerttípusról lesz szó.

• Mediterrán: erre a típusra jellemző, hogy a növényvilága kevésbé változatos, mint társaié. Jellemző rá, hogy a kövek, kaspók, térburkolatok dominálnak. Egyszerű és könnyen kezelhető.

• Japán: Japánról tudni illik, hogy a harmónia és a nyugalom birodalma. A japán stílusú kert a meditáció színhelye. Fontos a természetes jelleg megőrzése. Ezekben a kertekben a központban a víz van, mely a tisztaságot jelképezi. A víz mellet jellemző még a sok köves felület.

• Angol: Erre a kertre jellemző a természetesség úgy, hogy a növények vele összhangban legyenek. Az angol kertre jellemző, hogy sétálóutak, padok díszítik a kertet és számos fa, cserje és bokor segít a kikapcsolódásban.

• Francia: Erre a típusú kertre a leginkább a mértani pontosság, az abszolút szimmetria a jellemző. Mindennek meg van a helye, ki van mérve pontosan. Arról lehet még felismerni, hogy a sok a sövény és ezek általában szimmetrikusan helyezkednek el, szabályosan vannak megnyírva, karbantartva.

• Modern: Azért nevezhetjük így ezt a fajta kerttípust, mert a merész színek mellett a mesterséges anyagok dominálnak. Ezen felül még onnan lehet felismerni, hogy a pázsit az szinte tökéletes. Nagy gondot fordítanak a pázsit szépségére, egészégére, karbantartására.

• Sziklás: Ezeket inkább a lejtős területű kertekben alakítják ki, és a rézsűt különböző méretű és színű sziklákkal fogják meg és védik a beomlástól.

• Díszkertek: Erre a legjellemzőbb a tiszta vonalak, irányelvek. Sokféle fajtájú és színű növény található és csodálható meg. A pázsit tökéletes, és akár azt is mondhatjuk, hogy az előző stílusok mindegyike felfedezhető benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése